Paard zadelmak maken


Een paard zadelmak maken. Hoe doe je dat en ga je dat zelf doen of laat je het zadelmak maken van je paard over aan een professional wat over het algemeen veel geld kost. Waarom probeer je het zelf niet?  Wat je nodig hebt bij je paard zadelmak maken is een grote doses geduld en doorzetting vermogen, zowel van de trainer als het paard.  Deze video over het zadelmak maken van een “groen”onbeleerd paard heb ik van YouTube gehaald en het sprak mij zeer aan. Vanwege de rust , het vertrouwen en gemak waarmee deze jongeman het paard behandeld en benaderd. Met een zacht opgeblazen gele skippybal went hij het paard langzaam en voorzichtig aan zachte aanrakingen op de rug, de flanken de hals en benen van het paard. Ook stuitert en rolt hij de skippybal om het paard heen.  Daarbij draagt het paard alleen een halster en is het paard aan een longeerlijn bevestigd zodat het dichtbij blijft. Wat mij ook opvalt is dat de jongeman niet praat tegen het paard maar steeds beloont hij het paard door het paard te aaien, te krabbelen en te belonen bij de schoft of andere delen van het paardenlijf. Op deze manier stelt hij het paard gerust.  Daarna is het tijd voor het omdoen van een singel.  Nog steeds is het paard aan de longe en loopt het om hem heen op een kleine volte nu klakt de jongeman, verder zegt hij nog niets of weinig tegen het paard!

Steeds worden de bewegingen van de jongeman ten opzichte van het paard steviger. Nu gooit hij de gele skippybal, die naar mijn idee iets harder is opgeblazen, iets krachtiger tegen het paard aan. Het paard laat hij af en toe los staan en staat stil, geeft nu geen krimp meer en lijkt eerder geamuseerd. Zo bijzonder! De volgende stap is het opleggen van het zadeldekje. Het paard vindt het goed. Eerst onder een losse singel, een paar passen stappen met het paard en aansingelen maar! Daarna wordt het zadel op de rug van het paard gelegd met opgestoken stijgbeugels. Oeps iets van verzet, verbazing en iets overdonderend voor het paard. Galopperen dan maar en na een paar rondjes galop is het overduidelijk. Enigszins gewend!

Weer aan de slag met de gele skippybal nu krachtig stuiterend op het zadel  maar ook onder tegen de buik van het paard en de stijgbeugels  op maat.

De jongeman probeert nu op te stijgen. Wel eng hoor denkt het paard. De trainer gaat nu met zijn gewicht op het paard hangen. En dit blijft hij een poosje doen. Keer op keer druk geven op de rug van het paard en bovenop het zadel hangen. Daarna legt hij steeds zijn been over het paard. Erover en eraf, erover en eraf. Steeds herhalend.  Nu durft hij het aan erop te gaan zitten. Wel houdt hij hierbij het paard zeer kort aan het halster vast en het paard staat stil! Nu gaat hij de weg op met het paard en een hulpje. Het meisje houdt nu het bereden paard vast en houdt tevens een graspluk voor de mond van het paard. Even afleiden misschien? Langzaam gaat het paard stappen en draagt de ruiter met zijn volle gewicht.

Wat een knap staaltje van hoe een paard af te richten en zadelmak te maken met veel gevoel en geduld.  Complimenten!!

Geschreven door:
Lidy van Hoorn, groot paardenfan en redactrice adviesplaats.nl

Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
Random tip:
Alas Rescue Team

Copyright © Ventura Connect Group BV 2018

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
Dieren